NIEUWS EN ACTIESSCOOTER RIJBEWIJS INFORMATIE

Voor het besturen van een snorfiets (25km/u), bromfiets of scooter (45km/u) heb je een scooter rijbewijs / bromfietsrijbewijs nodig: het rijbewijs AM. Op deze pagina vind je uitleg en informatie over het rijbewijs AM – dat vanaf 16 jaar te behalen valt.

Als je niet in het bezit bent van een auto- of motorrijbewijs (rijbewijs A of B) moet je eerst slagen voor 2 examens (een theorie-examen en vervolgens een praktijkexamen) bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zonder het rijbewijs AM mag je namelijk geen snorfiets, bromfiets of scooter (met maximaal 50cc-cilinderinhoud) op de openbare weg besturen. Dit is strafbaar en zal je forse boetebedragen opleveren als je wordt staande gehouden. Ben je al in het bezit van een geldig auto- of motorrijbewijs (A of B)? Dan ben je automatisch in het bezit van het rijbewijs AM en gevrijwaard van het theorie- en praktijkexamen van het CBR.

THEORIE-EXAMEN: Rijbewijs AM

Vanaf 15,5-jarige leeftijd (dus een half jaar voordat je 16 jaar bent) heb je al de mogelijkheid om het theorie-examen AM af te leggen bij het CBR. Je kan zelf een reservering voor het theorie-examen aanvragen op de website van het CBR of je kan dit laten doen door de rijschool waarbij je rijles gaat volgen. Het theorie-examen moet je klassikaal afleggen op een van de examencentra van het CBR bij jou in de buurt.

Tijdens het theorie-examen (circa 45 minuten) worden 50 vragen geprojecteerd op diverse schermen die in de examenzaal opgesteld staan. De antwoorden op deze vragen, die variëren van ja/nee vragen, open vragen en multiple choice vragen kunnen beantwoord worden via druktoetsen ingebouwd in de examentafels. Oefenen is zeker een vereiste want je moet 44 van de 50 vragen goed beantwoorden om te slagen: je mag dus maximaal 6 vragen fout hebben. Je hoort direct na afloop of je geslaagd bent en of je aan je praktijklessen kan gaan beginnen. Wacht hier niet al te lang mee, het theorie-examen is namelijk maar 1,5 jaar geldig. Gratis proefexamen doen?

PRAKTIJKEXAMEN: Rijbewijs AM

In tegenstelling tot het theorie-examen is het pas vanaf 16-jarige leeftijd mogelijk om het praktijkexamen voor het rijbewijs AM af te leggen bij het CBR. Je kan het praktijkexamen AM pas aanvragen als je geslaagd bent voor het theorie-examen en enkele rijlessen bij je rijschool hebt gevolgd. Alvorens het praktijkexamen begint zal je op het examencentrum van het CBR kennismaken met een examinator die je instructies omtrent het examen én een oor-ontvangertje (voor in de helm) zal verschaffen. Hiermee zal de examinator aanwijzingen en opdrachten aan jou doorgeven tijdens de circa 25 minuten durende “examenrit”. De examinator (en vaak ook je rijinstructeur) volgt je tijdens deze examenrit op een scooter om te beoordelen hoe je reageert op het overige verkeer, of je de verkeerssituaties meester bent en natuurlijk of je de aanwijzingen correct opvolgt.

Ook bij het praktijkexamen hoor je direct na afloop of je geslaagd bent en je rijbewijs mag gaan aanvragen bij het gemeentekantoor.

Belangrijke aandachtspunten op het praktijkexamen (en tijdens de rijlessen):

Beheersing van de bromfiets
Kijkgedrag
Of je goed voorrang verleent
Inhalen
Rijden op kruispunten en rotondes

KOSTEN SCOOTER RIJBEWIJS: Rijbewijs AM

Kosten theorie-examen rijbewijs AM: € 25,55,-

Kosten praktijkexamen rijbewijs AM: € 99,00,-

Bezoek de website van het CBR voor meer informatie over deze examens.


RIJBEWIJS VOOR MOTORSCOOTER (RIJBEWIJS A1, A2, A): Rijbewijs A

Voor het besturen van een motorscooter (>50cc) heb je het motorrijbewijs A nodig. Sinds 19 januari 2013 zijn er nieuwe regels voor het motorrijbewijs A als gevolg van een nieuwe Europese rijbewijs-richtlijn. De richtlijn rond het (nieuwe) rijbewijs is opgenomen in de Nederlandse wet en daardoor zijn er nu drie categorieën binnen het motorrijbewijs: A1, A2 en A (volledig). Rijbewijs A2 is alleen te behalen wanneer men minstens 2 jaar in het bezit is van rijbewijs A1. Wanneer je vervolgens 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2 dien je ook eerst weer een praktijkexamen voor het rijbewijs A (volledig) af te leggen wil je deze in je bezit krijgen. Rijbewijs A kan overigens wel vanaf 24 jarige leeftijd rechtstreeks behaalt worden.

Rijbewijs A1: vanaf 18 jaar – 125cc-motorscooter met max. vermogen: 11 kW.
Rijbewijs A2: vanaf 20 jaar – motorscooter met max. vermogen: 35 kW.
Rijbewijs A: vanaf 24 jaar – motorscooter met max. vermogen: onbeperkt.
Meer informatie over het motorrijbewijs / rijbewijs A1, A2 en A vind je op de website van Rijksoverheid. In de handige en up-to-date modeloverzichten op Scooternews.nl staan de scooters/motorscooter per rijbewijscategorie (en cilinderinhoud) ingedeeld.

RIJBEWIJS.jpg

NIEUWS OVERZICHT

Wij zijn weer open

Na een tijd gesloten te zijn geweest, zijn wij weer geopend! Zoals vanouds bent u bij ons aan het... Lees verder...

Scooter boetes 2016

scooter-boetes-2016-artikel-470x260.jpg Voor 2016 staat er weer een nieuwe reeks van boetes en boetebedragen voor bromfiets- en scooterbe... Lees verder...

NIEUW: VESPA PRIMAVERA TOURING & SPRINT S

5.jpg Op de EICMA 2014 (afgelopen november) stonden de Vespa Primavera Touring en Vespa Sprint S al op ... Lees verder...

PEUGEOT SPEEDFIGHT 4 (2015) GEPRESENTEERD

peugeot-speedfight-4-2015-preview-470x238.jpg Peugeot maakte dit jaar goed gebruik van de EICMA 2014 in Milaan. De nieuwe Peugeot Speedfight 4 ... Lees verder...

SCOOTER RIJBEWIJS INFORMATIE

RIJBEWIJS.jpg Voor het besturen van een snorfiets (25km/u), bromfiets of scooter (45km/u) heb je een scooter ri... Lees verder...